Alla inlägg den 14 mars 2009

Av Iskristall - 14 mars 2009 09:42

Polisen slog i förra veckan till mot närmare 450 personer över hela landet som köpt narkotika på nätet. De flesta tillslagen gjordes i Västra Götaland och Stockholm.
Samtliga 447 köpare kommer att delges misstanke om narkotikabrott.
- I en del fall misstänker vi också att personen i fråga sålt knarket vidare, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikspolisstyrelsen och samordnade av det landsomfattande tillslaget.

76 misstänkta i regionen
Antalet tillslag var flest i storstadsområdena.
- Vi har 76 misstänkta i Västra Götaland, spridda över hela länet med fokus på Storgöteborg. De flesta är unga, mellan 16 och 25 år, säger Stefan Westin, kommissarie på narkotikaroteln i Göteborg.
Bakgrunden till tillslaget är att Rikskrim i somras upptäckte att det narkotikaklassade preparatet Tramadol såldes via en svensk hemsida på nätet. Huvudmännen bakom försäljningen är från Södermanland. De häktades i november 2008 och den utpekade huvudmannen har dömts till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen hade tjänade ca 1,3 miljoner på försäljningen.
- Tramadol blev narkotikaklassat i slutet av 2007 efter att tidigare ha sålts fritt på nätet och blivit populärt. Nu när preparatet blivit narkotikaklassat har det varit viktigt att agera med kraft, säger Cecilia Fant

Unga och ostraffade
När Polisen i Sörmland tog över ärendet från Rikskrim följde man handeln till ett stort antal köpare, som beställt Tramadol från hemsidan på nätet. De visade sig framförallt bestå av unga, tidigare ostraffade köpare.
- Majoriteten av köparna är personer som inte är kända för polisen sedan tidigare och många av dessa är troligtvis förstagångsköpare. Med det här tillslaget kan vi visa vad effekten kan bli när man köper narkotika, säger Thomas Karlsson, chef för narkotikaroteln i Sörmland.

Av de 447 identifierade köparna är flertalet flesta födda på 1980- och 90-talen. Sjuttiofem procent av dem är tidigare ostraffade.
- Det första ärendet med en fällande dom i den här härvan var i Göteborg. En man dömdes i somras för att ha köpt Tramadol och en rad andra brott, uppger Cecilia Fant.

Dag Fransson

031-62 44 83

Detta är Tramadol

Tramadol (tramadolhydroklorid) är en så kallad opiat som används som smärtstillande medel vid svår akut och kronisk smärta. Det är ungefär tre gånger svagare än morfin men är ändå starkt beroendeframkallande. Tramadol blev narkotikaklassat den 1 december 2007.




Dessa tabletterna är det jag får när min rygg bråkar med mig. Förra året levde jag på dom i fyra månader!!! tre om dagen + paraflex. Nu senaste veckan innan jag bokade tid hos kiropraktorn åt jag ett par också.

Det sjuka är att jag FATTAR inte hur man kan vilja ta dom frivilligt. Jag mår DÅLIGT av dom. Avtrubbad, okoncentrerad och illamående. Blir ingen bra människa alls när jag äter dom. Och sånt vill folk trycka i sig. Tack och lov att min kiropraktor finns!!!

Ovido - Quiz & Flashcards